JA SAM DERMATOLOG I OVE 4 STARI NIKADA NE RADIM NA SVOJOJ KOŽI TOKOM LETA: Jedna će vas šokirati, jer je svi radimo
Naime, doktorka Lindi Zubricki je, Foto: TikTok/dermguru / screenshot

opasno

JA SAM DERMATOLOG I OVE 4 STARI NIKADA NE RADIM NA SVOJOJ KOŽI TOKOM LETA: Jedna će vas šokirati, jer je svi radimo

Dr Lindzi Zubricki, dermatološkinja sa sertifikatom odbora sa sedištem u Misisipiju, otkrila je koje četiri stvari nikada ne bi uradila tokom leta

Objavljeno:

Naime, doktorka Lindi Zubricki je objavila na Tik Toku video snimak u kojem je objasnila šta nipošto ne bi radila u letnjim mesecima.

Hodanje bosih nogu pored bazena

„Možete da mi sudite koliko god želite, ali videla sam da ljudi koji celo leto šetaju pored bazena imaju gljivičnu infekciju stopala - atletsko stopalo“, rekla je Zubricki ove nedelje u snmku koji ima 57.200 pregleda.

"Vlažna, vlažna okruženja kao što su bazen, javni tuševi, saune, sve to apsolutno sadrži gljivice na tlu i vrlo ih je lako pokupiti“, nastavila je ona.

"Uvek ćeš me uhvatati u japankama", rekla je ona.

Nedavno istraživanje sprovedeno u Poljskoj pokazalo je da su plivači izloženi velikom riziku od gljivičnih infekcija. Ako nosite japanke pored bazena da biste izbegli atletsko stopalo, nemojte ih nositi predugo – one mogu da povećaju rizik od bolova u peti i uganuća gležnjeva zbog nedostatka podrške i amortizacije.

Korišćenje citrusa na suncu

Zubricki savetuje da ne cedite limun ili limetu u kosu u pokušaju da je posvetlite - sačuvajte voće za pravljenje koktela u zatvorenom prostoru.

Agrumi mogu da stupe u interakciju sa UV svetlošću, što dovodi do kožnog osipa zvanog fitofotodermatitis- teške reakcije na pojavu plikova koja ostavlja ovaj nepravilan uzorak na vašoj koži sa bilo kog mesta gde je sok dodirnuo kožu“, objasnila je ona.

"Nakon što ti plikovi nestanu, može da se pojavi hiperpigmentacija koja može da traje mesecima."

Brijanje preko bradavica

Budite veoma oprezni kada brijete noge koje ćete pokazati u kratkim šortsevima - posebno ako imate bradavice.

"Bradavice su zarazne, što znači da ako biste se obrijali preko njih, možete preneti taj virus bradavica na noge“, rekla je Zubricki.

Da li vi koristite papuče dok ste ispred bazena?
Da li vi koristite papuče dok ste ispred bazena?foto: Zorana Jevtić /Ilustracija

„Ovo je posebno tačno ako imate ove sitne, male skoro nevidljive bradavice koje se nazivaju ravne bradavice - i što više bradavica imate, teže ih je otarasiti se.

Manje od drugih bradavica, ravne bradavice su boje mesa, ružičaste ili žućkasto-braon boje. Najčešći su kod dece i tinejdžera.

Spavanje sa mokrom kosom

"Uvek ću sušiti kosu pre spavanja“, rekla je Zubricki.

„Spavanje na mokroj kosi je vlažno okruženje, koje može biti plodno tlo za stvari kao što su bakterije i gljivice, što dovodi do bolesti poput tinea capitisa ili izazivanja stanja kao što je seboroični dermatitis, a sve to uzrokuje gljivica ili gljivica na koži glave.”

Tinea capitis je dermatofitna infekcija vlasišta, dok seboroični dermatitis hronično zapaljenje kože koje može da izazove ljuspice na koži glave, piše NyPost.

Bonus video:

05:41

KAD SAM POSTAO DOKTOR, TO JE BILA KNJIŠKA BOLEST Urolog Milošević: Ako se ne leči na vreme, dolazi se do FATALNOG STADIJUMA

(Espreso / Blic žena / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.